Kebap House to dynamicznie rozwijająca się restauracja z tradycyjną kuchnią turecką, która działa na polskim rynku od 2012 roku.
W Kebap House dbamy o oryginalny smak. Dlatego postawiliśmy na mięso cielęco-wołowe oraz z kurczaka.
Sosy tworzymy według własnej, unikalnej receptury, a nasze warzywa są codziennie świeżo krojone. U nas oryginalny smak, zdrowie i dobra cena łączą się w jedno.
Świetne jedzenie, przygotowywane na twoich oczach i z wybranych przez ciebie składników oraz wspaniała atmosfera – to czeka na Ciebie w Kebap House.
W Polsce słowo kebab oznacza zazwyczaj döner kebap (w języku tureckim „obracające się pieczone mięso”), czyli danie kuchni tureckiej w postaci baraniny (może być to również mięso cielęce lub drobiowe, ale nigdy wieprzowe, co wynika z Halalu) skrawanej z pionowego rożna, podawane z surówką i owczym serem, współcześnie przekształcone w danie typu fast food, podawane w macy, picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi.
W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (w języku tureckim „obracający się”), odmianę w placku lawasz zaś jako dürüm döner (zawinięty döner), turecka pizza (Türkische Pizza) lub yufka, przy czym ostatnie określenie dotyczy niekiedy jedynie kebabu z mięsa drobiowego.
W krajach arabskich, Armenii, Izraelu i Iranie słowo kebab oznacza najczęściej nie döner kebab, lecz şiş kebab (w języku tureckim „pieczone mięso na szpikulcu”), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa. Takie nazewnictwo stosuje się więc czasem także w Polsce, w barach szybkiej obsługi i restauracjach prowadzonych przez Arabów, Turków lub Persów.
Powszechne jest jedzenie kebabu razem z ajranem.